Mondhygiëne - Tandheelkunde - Parodontologie

Rotterdam en Katwijk

Mondhygiëne en parodontologie Rotterdam Mondfit Mondzorg

Parodontitis

Parodontitis Parodontologie houd zich bezig met de gezondheid van het tandvlees en het rondom de tanden en kiezen. De opbouw van tandplak tanden en kiezen kan leiden tot een tandvleesontsteking. Wanneer dit onbehandeld blijft dan kan de tandvleesontsteking overgaan in ontsteking van het kaakbot en de aanhechtingvezels, oftewel parodontitis. Parodontitis kan blijvende schade veroorzaken aan het parodontium omdat kaakbot dat eenmaal beschadigt is niet opnieuw kan aangroeien.

Hoe ontstaat parodontitis

Parodontitis ontstaat doordat tandplak en tandsteen niet tijdig wordt verwijderd. Het tandvlees raakt hierdoor aan de oppervlakte ontstoken. Wanneer een tandvleesontsteking, oftewel gingivitis, onbehandeld blijft leidt dit tot diepe ruimtes (pockets) tussen het tandvlees en het kaakbot waar schadelijke bacteriën het kaakbot en de aanhechtingvezels beschadigen.

De gevolgen van onbehandelde parodontitis

Onbehandelde parodontitis kan ernstige gevolgen hebben voor de algemene gezondheid van de mond. Hoe langer dit onbehandeld blijft, des te verder de parodontitis toe neemt. Het leidt tot terugtrekkend tandvlees waardoor de tandwortels gedeeltelijk bloot komen te liggen. Dit kan zorgen voor veel pijn tijdens het poetsen en bij het eten en drinken van zure, zoete, warme en koude maaltijden en dranken. Parodontitis breekt het kaakbot langzaam af waardoor tanden en kiezen los komen te liggen en uiteindelijk zelf verloren kunnen gaan.

De Mondfit webshop

Voor een optimale gebitsverzorging

De producten in onze webshop zijn zorgvuldig geselecteerd om uw mond zo schoon en gezond mogelijk te houden.✓ Tandenborstels

✓ Softpicks

✓ Mondspoeling

✓ Ragers

✓ Tandpasta

✓ Bleekgel voor thuisbleken


Herkennen van parodontitis

De aandoening is voor de patiënt niet makkelijk herkenbaar, aangezien deze in een vroeg stadium niet altijd gepaard gaat met pijnsignalen of met gevoelig of bloedend tandvlees. Dat komt omdat het ontstekingsproces zeer geleidelijk verloopt waardoor het lichaam geen pijnsignalen afgeeft. Het komt helaas regelmatig voor dat parodontitis door de patiënt pas wordt herkend wanneer de tanden of kiezen los komen te staan. Mondzorgprofessionals zoals de mondhygiënist of de tandarts zijn erop getraind om parodontitis in een zo vroeg mogelijk stadium te herkennen. Regelmatige controle bij de mondhygiënist is dan ook de meest betrouwbare manier om de aandoening te herkennen en te voorkomen.

Voorkomen van Parodontitis en het belang van goede mondhygiëne

Goede mondhygiëne is essentieel bij het voorkomen van gaatjes, gingivitis en parodontitis. Niet roken, gezond eten en drinken en grondig poetsen en goed reinigen tussen de tanden en de kiezen dragen bij aan het voorkomen van parodontitis. Maar zelfs bij een goede mondhygiëne kan de aandoening alsnog ontstaan. Zo kunnen aandoeningen zoals hart- en vaatziekten en diabetes zorgen voor een hogere kans op tandvleesontsteking. De inname van bepaalde medicatie, hormonale verandering, erfelijke factoren, de algemene gezondheid, roken en stress zijn ook van van invloed zijn op de mondgezondheid. Het regelmatig bezoeken van de mondhygiënist zorgt er niet alleen voor dat de aandoening in een vroeg stadium wordt ontdekt en effectief kan worden behandeld, maar ook voorkomen kan worden. De mondhygiënist houdt rekening met de unieke omstandigheden van uw mondgezondheid en kan er samen met u op toezien dat het risico op het krijgen van parodontale klachten geminimaliseerd wordt.

Behandelen van parodontitis

Bij het behandelen van parodontitis is het van belang om de afbraak van vezels en kaakbot een halt toe te roepen. Schadelijke pockets met bacteriën onder het tandvlees kunnen niet worden weggepoetst en dienen verwijderd te worden door een tandarts, parodontoloog of een mondhygiënist. Het vroegtijdig opsporen en behandelen van gingivitis en parodontitis is het specialisme van de mondhygiënist. Door gedetailleerde metingen te maken (parodontiumstatus) kan de mondhygiënist nauwkeurig bepalen waar de ontstekingen zitten en hoe die behandeld moeten worden. Na de metingen vindt per tand en per kies de gebitsreiniging plaats. Na 3 maanden vindt er een herbeoordeling plaats. Dan wordt de beginmeting vergeleken met een eindmeting om het resultaat in kaart te brengen. Het initiële parodontale traject wordt hiermee in de meeste gevallen afgerond. Om de behandeling te doen slagen en de terugkeer van de aandoening in de toekomst te voorkomen is naast de behandeling ook goede persoonlijke mondhygiëne van belang. Hierom wordt er ook uitgebreid stilgestaan bij de persoonlijke verzorging van het gebit. Het bijhouden van de dagelijkse mondverzorging door het toepassen van correct poetsgedrag en dagelijks tussen de tanden en kiezen reinigen met een rager (kleine borstels voor tussen de tanden en kiezen) is essentieel voor een goed herstel en resultaat.

De service van Mondfit

Bij Mondfit houden wij graag rekening met onze patiënten. Zo heeft u bijvoorbeeld geen verwijzing van de tandarts nodig en zijn wij op afspraak ook ’s avonds of in het weekend beschikbaar.

Zonder verwijzing

Voor een afspraak met ons heeft u geen verwijzing van de tandarts of een andere specialist nodig.

Avond & weekend

Overdag geen tijd? Bij Mondfit bent u ook ‘s avonds en in het weekend welkom.

Tot 18 jaar gratis

Tot 18 jaar worden behandelingen bij de mondhygiënist 100% vergoed en gaan niet af van het eigen risico.

Aanvullende behandelingen bij gevorderde parodontitis

Aanvullende behandelingen bij gevorderde parodontitis In gevallen van gevorderde parodontitis zijn er aanvullende behandelingen nodig. Zo is het in sommige gevallen nodig om een bacterieel mondonderzoek te doen (kweken). Dit is een pijnloze manier om te bepalen of er bacteriën in de mond zitten die mogelijk verholpen moeten worden met een antibioticakuur. Het bacterieel mondonderzoek wordt uitgevoerd door een erkend laboratorium gespecialiseerd in het identificeren van mondbacteriën. Het kan ook nodig zijn om röntgenfoto's te maken om zo de schade aan het bot te bepalen. Bij gevorderde parodontitis kan het kaakbot bij kiezen die 2 of meer wortels hebben deels verdwenen zijn. In deze ruimte (furcatie) ontstaat tandplak en tandsteen die behandeld dient te worden om verdere beschadiging te voorkomen. Tijdige behandeling door de mondhygiënist geneest gingivitis en voorkomt verdere aantasting van het parodontium. De mondhygiënist staat u bij met op maat gemaakte behandelingen om gingivitis en parodontitis te verhelpen en u te voorzien van de juiste informatie rondom de dagelijkse mondverzorging.

Het Mondfit Zorgplan

Het optimaal gezondheid houden van de mond is voor iedereen anders. Daarom introduceren wij het Mondfit Zorgplan: een gepersonaliseerd rapport waarmee u zelf de voortgang van uw mondgezondheid kunt monitoren en waarin controlemomenten, behandelingen en kosten helder en overzichtelijk in kaart zijn gebracht. Bovendien krijgt u op basis van uw persoonlijk zorgprofiel advies over wat u thuis zelf kunt doen om de mond optimaal gezond te houden.

Lees over een Mondfit Zorgplan Mondfit Zorgplan

Contact

Neem contact met ons op of maak een afspraak bij u in de buurt

Ook aan de slag met uw mondgezondheid? Wilt u een afspraak maken, heeft u een vraag over mondhygiëne of wilt u meer weten over onze diensten? Kies de praktijk bij u in de buurt en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.